Strona główna
Witamina C a odporność organizmu

Witamina C niezbędna jest do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu. To tylko jedna z jej funkcji wspomagających organizm przed infekcją.

Witamina C uczestniczy w produkcji limfocytów – ciałek krwi niszczących inne, zainfekowane komórki. Od ich sprawności zależy, jak szybko nasz organizm upora się z infekcją. Stymulując tworzenie przeciwciał i wspierając inne mechanizmy obronne, znacząco poprawia odporność organizmu. Większość badań wykazuje, że krótkotrwałe przyjmowanie 0,5-1 g witaminy C dziennie może skrócić i złagodzić przebieg przeziębienia. Ułatwia ona także usuwanie z organizmu nadmiaru ołowiu – w odtrutym i wzmocnionym organizmie układ odpornościowy wykazuje wyższą sprawność. Witamina C warunkuje również regenerację zniszczonych przez infekcje błon śluzowych i tkanki łącznej. Uczestniczy ona także w syntezie hormonów, które biorą udział w odpowiedzi organizmu na stres, zwiększając wykorzystanie zapasów energii, podnosząc ciśnienie krwi i przygotowując nasz organizm do walki z zagrożeniem. Dlatego w stresie zapotrzebowanie organizmu na witaminę C wzrasta. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób takich jak rak, choroby serca czy zaćma. By optymalnie zredukować ryzyko wystąpienia tych schorzeń, zalecenia sugerują spożywanie 120 mg tej witaminy dziennie.

Dowiedz się więcej:

Przejdź do Hello Zdrowie